Brukervurdering
( votes)Kompetanse og utdanning
Hvis du har vært arbeidsledig en stund er det smart å bygge videre på kompetanse du alt har eller ta ny utdanning. Gjennom hele ditt yrkesliv vil du måtte fylle på med oppdatert kunnskap for å holde deg oppdatert. Ved å bygge videre på den kompetansen du alt har – oppgradere den, eller ta helt ny utdanning kan du også komme mye raskere ut i jobb igjen etter en periode uten arbeid.
OBS! Det er egne regler for deg som mottar dagpenger og ønsker å ta utdanning. Hvis du er under utdanning eller opplæring har du som hovedregel ikke rett til dagpenger, men det finnes unntak. Du må søke om å få godkjent utdanningen før du starter, men les mer om dagpenger og utdanning på sidene til NAV.
Informasjon om yrker og utdanning
Ofte er det mulig å søke stipend og lån i Lånekassen (- også for etterutdanning!) men du må ta 15 studiepoeng eller mer per semester (per halvår). Mange velger seg en fagskoleutdanning når de skal ta ny utdanning etter noen år i arbeidslivet. Det finnes fagskoler for en rekke yrker. Som voksen med lengre arbeidserfaring innen et yrke kan du dessuten ta fagbrev på grunnlag av realkompetanse (det du har lært mens du har vært i jobb). Realkompetansevurdering er å vurdere den enkeltes kompetanse opp mot fastsatte kriterier. Vurderingen kan føre til avkortet opplæring, opptak til studier, fritak fra deler av et studie, ny jobb eller høyere lønn. Les mer om realkompetansevurdering for ulike utdanningsnivåer hos Kompetanse Norge.
utdanning.no – oversikt over utdanning i Norge
Utdanning.no er en nasjonal nettportal for informasjon om utdanning og yrke, med oversikt over utdanningstilbudet i Norge. Nettstedet gir oversikt over mer enn 6000 utdanninger i Norge, fra videregående opplæring til høyere utdanning, inkludert fagskoler, folkehøgskoler og etter- og videreutdanningstilbud.
Y-veien – for deg som har praktisk erfaring
Opptak til studier gjennom Y-veien forutsetter at du har relevant fagbrev, svennebrev eller yrkeskompetanse fra videregående skole. Du kan søke opptak på enkelte universitets- og høgskolestudier uten generell studiekompetanse eller forkurs. Studiene som tilbys gjennom y-veien er tilrettelagt for personer med yrkesfaglig bakgrunn. Y-veistudier er vanligst innen realfags- og ingeniørutdanninger. Førsteåret på disse ingeniørstudiene har mer teoretiske fag, som matematikk og fysikk, og mindre praksis enn den vanlige ingeniørutdanningen. Flere universiteter og høgskoler har oversikt over hvilke fagbrev som er relevante for utdanninger via y-veien.
Lærekandidatordningen og praksisbrev – for deg som er ung
Lærekandidatordningen og forsøksordningen med praksisbrev gir praktisk yrkesopplæring uten fagbrev. Yrkesopplæringen starter allerede det første året på videregående, og etter to til fire år med praksis i bedrift og teoretisk opplæring ved siden av, får eleven et kompetansebevis. Kompetansebeviset viser hva du kan i et yrkesfag, og det ligger nærmere i tid og er mindre omfattende enn et fagbrev. Les mer om praksisbrev. Ta kontakt med rådgiver på videregående skole for mer informasjon.