Arbeidsmarkedet mai 2021

Arbeidsmarkedet nå – mai 2021: God etterspørsel etter arbeidskraft I løpet av mai ble det registrert 47 900 nye stillinger på arbeidsplassen.no. Det var flest nye stillinger innen helse, pleie og omsorg (8 300), bygg og anlegg (5 300) og reiseliv og transport (4 700). Antallet arbeidssøkere har den siste måneden gått ned i alle landets fylker. (…) Også bruttoledigheten går ned i alle fylker, og det er de samme fylkene som har størst nedgang, nemlig Viken (-15 %), Oslo >>> Les mer …

Arbeidsmarkedet januar 2021

Antallet helt ledige, delvis ledige og arbeidssøkere på tiltak. Tall per uke i 2020 og hittil i 2021.   124 000 personer var registrert som helt ledige ved utgangen av januar, noe som utgjør 4,4 prosent av arbeidsstyrken. Bruttoledigheten, som er summen av helt ledige og arbeidssøkere på tiltak, var på 138 800 personer, eller 4,9 prosent av arbeidsstyrken. I tillegg var 62 600 registrert som delvis ledige. Tall fra NAV viser at 37 500 av de helt ledige er permitterte, mens det samme >>> Les mer …

Arbeidsmarkedet 2019 – Ny optimisme

Ledigheten går ned 97 prosent av norske arbeidsgivere planlegger å beholde eller øke antallet ansatte frem mot sommeren 2019. Dette viser tall fra ManpowerGroup sitt arbeidsmarkedsbarometer. Optimisme og oppbemanning De skriver blant annet at mange arbeidsgivere satser på å oppgradere kunnskapen til eksisterende ansatte, og planlegger å bemanne opp før sommeren. Bare rundt 2 prosent skal nedbemanne i starten av året. Det er en noe lavere ansettelsestakt i Nord- og Midt-Norge, men i undersøkelsen har arbeidsgivere i 7 av 9 >>> Les mer …

Yrkesutdanning med jobbgaranti

Snart vil vi ha mangel på fagfolk i en rekke yrker dersom ikke flere velger profesjonsutdanning fremfor akademisk utdanning. Hvis du vil ha yrkesutdanning med jobbgaranti bør du velge å utdanne deg til et yrke innen håndverk, helse eller IT. Hvis du er usikker på hvilke fagområder du skal satse på kan du forsøke å utforske yrker og utdanninger på www.utdanning.no. Det er et nettsted som eies av Kunnskapsdepartementet og drives av Utdanningsdirektoratet. Der kan du søke opp ulike yrker, lese >>> Les mer …

11 jobber du kan få uten utdanning

kabinpersonale

Jobber du kan få uten utdanning: Start med blanke ark! Det finnes en rekke yrker der du kan starte uten utdanning. I noen yrker kan du ta utdanningen underveis. Her er noen eksempler: Konduktør, kabinbesetning (fly), trikkefører, gravferdskonsulent, barnehageassistent, vekter, butikkmedarbeider, fengselsbetjent. «… – Det hjelper ikke med en bachelorgrad dersom du ikke har engasjement. Dessuten ser vi at frivillig arbeid og erfaring ofte er en inngangsbillett til arbeidslivet. Det samme gjelder sertifikater. Har du et kranførersertifikat, for eksempel, kan >>> Les mer …

Hvor finner du ledige stillinger?

Grafisk illustrasjon Bedriftsundersøkelsen 2017 (NAV)

Mange stillinger utlyses ikke offentlig Tall fra NAV viser at 42 prosent av bedriftene ikke brukte en offentlig kanal da de sist ansatte en ny medarbeider. Ifølge NAVs bedriftsundersøkelse for 2017 benytter 58 prosent av bedriftene offentlige kanaler når de lyser ut ledige stillinger. Offentlige kanaler innebærer aviser, stillingsbaser på nett, sosiale medier eller egen nettside. – Det er interessant å vite mer om hvor mange stillinger som lyses ut offentlig fordi det gir et bilde av hvor oversiktlig arbeidsmarkedet >>> Les mer …

Bemanningsbransjen kan gi deg en fot innafor

Illustrasjonsfoto/NHO

Bemanningsbransjen er en viktig inngangsport til arbeidslivet. Hvert år er det mer enn 80.000 som i kortere eller lengre tid får foten innenfor gjennom bemanningsbransjen. Noen jobber i lengre oppdrag og andre i korte.  Å arbeide i oppdrag via en bemanningsbedrift gir økt mulighet til fast ansettelse. Bemanningsbransjen er et springbrett inn i arbeidsmarkedet. Innleie fra bemanningsforetak bidrar til å redusere arbeidsgivers usikkerhet ved ansettelser og gjøre det lettere å få en fot innenfor. Arbeid via bemanningsbransjen er en trippel >>> Les mer …

Kompetansen bedriftene trenger nå

NHO Kompetansebarometer 2017

Kompetansen bedriftene trenger – nå Over 5500 av NHOs medlemsbedrifter har svart: De neste fem årene har de størst behov for kompetanse innen håndverksfag og ingeniører- og tekniske fag. Det er tre fagområder som særlig peker seg ut – og som bedriftene sier de vil trenge mer av de neste fem årene. Det er: Fagarbeidere i håndverksfag. Ingeniører og teknologer. Folk med kompetanse innenfor samfunnsfag, juridiske og administrative fag.

Fra olje til buss

Mange av de ansatte i oljeindustrien har måttet skifte yrke. Artikkel fra E24: Torgrim (29) mistet oljejobben – nå kjører han buss Oljebremsen rammet Kristiansund hardt, og fortsatt er arbeidsledigheten langt høyere enn på landsbasis. Torgrim Utheim (29) og Thomas Raake (34) har fått kjenne nedgangstidene på kroppen. KRISTIANSUND (E24): – Det er ikke store forholdene her, så alle merker det, sier Torgrim Utheim (29). I en periode har enkelte deler av Kristiansund nesten vært som en spøkelsesby, opplever han. >>> Les mer …

Bruk sosiale medier når du søker jobb

Sosiale medier ikoner

Bruk sosiale medier når du søker arbeid! Artikkel-utdrag fra DinSide.no: Glem jobbannonsene: Det er sosiale medier som er tingen for å få seg ny jobb. Tradisjonelt har jobbannonser i avisene, på Nav.no og Finn.no, vært stedene for å finne ledige jobber. Den tiden kan være forbi, skal vi tro høyskolelektor Cecilie Staude ved Handelshøyskolen BI. Hun tror rekruttering gjennom den tradisjonelle jobbannonsen er i ferd med å gå ut på dato. Men hvis jobbannonser ikke er tingen, hvor finner du >>> Les mer …