CV (curriculum vitae)

Sending
Brukervurdering
0 (0 votes)

CV (curriculum vitae)

CV  er en kortfattet, skjematisk beskrivelse av din kompetanse. La gjerne CV-en få ditt personlige uttrykk, men sørg for at den er oversiktlig og lesbar. Arbeidsgiver bruker kanskje ikke mer enn et minutt eller to på å skumme gjennom CV-en første gangen, derfor er det viktig at du får fram dine nøkkelkvalifikasjoner (din viktigste kompetanse i fht jobben du søker) allerede øverst på arket.

Alle punkter bør være datert der dette er naturlig; som for eksempel arbeidsforhold, utdanning og kurs. Enkelte sertifikater skal ha tidsangivelse hvis de utgår eller må repeteres etter en tid.

CV-en bør inneholde disse delene:

  • Øverst på CV må du ha:
    • fullt navn (overskrift)
    • kontaktinformasjon (adresse, telefon, e-post)
    • sivilstatus og fødselsdato
    • evt. lenker til hjemmeside
    • evt. profilene dine på sosiale medier
    • evt. bilde
  • Nøkkelkompetanse (nøkkelinformasjon)
  • Arbeidserfaring
  • Utdanning
  • Kurs og sertifikater
  • Verv og frivillig arbeid (samfunnsengasjement)
  • Spesielle erfaringer/interesser/prosjekter
  • Referanser (valgfritt)

Ikke bruk «CV» som overskrift

Det er bare tull å skrive «CV» eller «Curriculum vitae» som overskrift. Bruk navnet ditt! CV er en type dokument som er så innarbeidet at de fleste nå forstår at de har med en CV å gjøre når de ser et navn øverst med store bokstaver og når teksten i resten av dokumentet er skjematisk satt opp.

Bruk samme skrifttype i overskriftene og brødteksten på CV som du har brukt på søknad. Dette øker lesbarheten og en kan med én gang se at CV og søknad «hører sammen». Ikke bruk altfor stor font. Bruk normal/standard størrelse på brødteksten, for eksempel Calibri 11 eller Times New Roman 12.

Kontaktinformasjon

Øverst i CV skriver du inn adresse, telefonnummer, e-postadresse, osv. Ta også med din sivilstand, da dette alltid er et spørsmål på intervju.

CV kan ha mange formater og utforminger. I Word kan du finne CV-maler.

Bilde eller ikke bilde på CV?

Det kan være lettere å huske deg for arbeidsgiver hvis du har et enkelt passfoto på CV-en, men dette er ikke påkrevet. Det kommer også an på hva slags arbeid du søker. Det er ikke til å komme bort fra at i enkelte typer arbeid kan utseendet være med på å gjøre deg mer aktuell for jobben, men etisk sett bør ikke dette være viktig i forhold til noen som helst jobb. Likevel; også arbeidsgivere er mennesker og alle mennesker berøres av et bilde som viser hvem CV-en tilhører.

Hvis du velger å ha bilde på din CV, skal dette være et nøytralt bilde. Et portrett i passfoto-format, med eller uten farger. For all del; unngå bilder av sporty situasjoner som å gå i fjellet, eller festbilder à la Facebook-bilder! Et enkelt portrett i 3 x 4 cm holder, – ikke sett av for mye plass på CV-en til bildet. Det er din kompetanse som er viktig!

Nøkkelkompetanse (nøkkelinformasjon)

Det viktigste først: Fremhev kompetanse og erfaring du har som er spesielt viktige og relevante for stillingen du søker på. Dette avsnittet bør stå øverst på CV-en, og bør absolutt oppdateres og tilpasses hver enkelt stilling. Du kan skrive 2 til 4 setninger, eller bruke stikkord for hver kompetanse/del av erfaring. Husk hele tiden å tenke på hva som er relevant i forhold til den/de stillingen(e) du søker på.

Arbeidserfaring

Lag en tabell eller bruk tabulator for å lage kolonner, f.eks. i et oppsett som dette. Du skal sette siste arbeidsforhold først, altså; start med «ferskvare» og jobb deg bakover i tid. Velg hvilket dato-format som passer for deg, noen ganger kan det være greit å bare bruke måned og år. Vanligvis brukes ikke overskrifter siden slike tabeller er enkle å forstå. Første felt bør være dato, deretter yrkestittel og bedriftsnavn/sted til slutt. Det kan også være smart å legge til en linje under yrkestittelen med forklaring på hvilke oppgaver og ansvarsområder du har hatt.

ekempel på tabell i cv

Hvis du har mange arbeidsforhold, eller mange år i arbeidslivet hos ulike bedrifter, kan du korte ned listen ved å kun ta med det som er relevant for stillingen du søker på. Arbeidserfaring som ikke er relevant for stillingen kan du eventuelt skrive et par linjer om under tabellen.

Utdanning

Settes opp på samme måte som arbeidserfaring i en tabell med siste utdanning øverst. Ta med alt som er relevant for deg. Er du ung kan du godt ha med videregående skole med detaljer om prosjektoppgaver og liknende. Dersom du har tatt utdanning på høyere nivå (fagskole, høgskole, universitet) er det disse tar med. Det er sjelden nødvendig å ta med videregående skole når man har annen, og høyere, utdanning. Hvis du derimot søker på stillinger som kun er relevante dersom utdanningen fra videregående skole tas med, må du selvsagt oppgi linjevalg osv.

Under kategorien CV kan du lese flere artikler om emnet.

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.