Hvordan skrive søknad?

Sending
Brukervurdering
1 (1 vote)

Stillingssøknad – Søknad på utlyst stilling

Mal søknad utlyst stilling (PDF)

En stillingssøknad er en søknad på en utlyst stilling, et brev du skriver med utgangspunkt i en stillingsannonse. Bruk stillingsannonsen når du utformer søknaden. Finn krav arbeidsgiver stiller og les deg fram til hva som er arbeidsgivers ønsker.  En arbeidsgiver kan f.eks. kreve at du har en bestemt utdanning og at det er ønskelig med erfaring. Når du er på Jobbklubb lærer du om annonseanalyse – tolkning av stillingsannonser. Når du vet hva du skal se etter blir det enklere å skrive en oversiktlig og god søknad.

 • Søknader skal alltid skrives på nytt for hver stilling du søker på. Bruk aldri masseproduserte søknader!
 • Utform søknaden som et formelt brev (se eksempler lenger nede på siden), men ikke overdriv! Bruk normalt dagligspråk, men unngå mange forkortelser og «slang».
  Måten vi tiltaler hverandre er i dag annerledes enn for 20-30 år siden, og vi har helt sluttet å bruke formell tiltale (De, Dem, Deres).
 • Hvis du har vært i kontakt med arbeidsgiver på forhånd kan du nevne dette innledningsvis.
 • Når det er mulig kan du levere søknaden personlig.
 • Ved elektronisk søknad (e-post) eller e-skjema:
  • IKKE bruk forkortelser eller sms-språk (ikke «Mvh», skriv heller «med vennlig hilsen» eller liknende).
  • I emne-feltet skriver du hva e-posten gjelder. For eksempel: «Søknad på stilling som …. » eller bare «Søknad: stillingstittel«.
  • Emne-feltet: Noen ganger står det i annonsen at du skal oppgi stillingskode. Skriv denne i emnefeltet, eventuelt sammen med stillingstittelen.

Eksempel på utforming av søknader

Husk at eksempler er ment å være nettopp eksempler, det er flere måter å gjøre dette på. Søknadsdokumenter er personlige, derfor er det viktig at du finner din egen stil. Bruk for all del ikke avskrift – unngå direkte kopiering av setninger og ordlyd i disse søknadene.

Tips: Steria Norway har en god 3-minuttersguide for søknad:

http://www.steria.com/no/fileadmin/assets/sharingOurViews/guide/files/Skill-deg-ut-med-en-god-s%C3%B8knad_3minuttersGuide.pdf

Oppsett for åpen søknad (bildelenke)

— — — — — — — — —

En åpen søknad er ganske lik en vanlig stillingssøknad, men det er noen forskjeller:

Hvis du har lyst til å jobbe hos en bedrift som ikke har noen utlyste stillinger kan du sende eller (helst) personlig levere en åpen søknad. En åpen søknad er en presentasjon av deg og hva du kan bidra med til den bedriften. Her også gjelder det å skrive en ny søknad for hver bedrift du skal levere til. Ingen bedrifter er helt like! Dine potensielle nye arbeidsgivere fortjener en søknad som er skrevet spesielt med tanke på den bedriften

Se flere tips fra NAV Jobblyst på deres YouTube-kanal.

Tips til hvordan du skriver en åpen søknad finner du her: http://bit.ly/2k8vSSC

Mer om åpen søknad her på Jobbklubb-bloggen. 

2 thoughts on “Hvordan skrive søknad?”

 1. Takk for tips. Obs: Disse to sidene nevnt over her tilbyr å hjelpe arbeidssøkere å skrive søknaden – mot betaling. Tipsene på sidene er imidlertid helt gratis!
  (Jobbklubb.org er en gratis tjeneste, og all informasjon du finner her er generell informasjon om jobbsøk som også finnes andre steder på nettet.)

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.