Bli toller?

Sending
Brukervurdering
0 (0 votes)

Klippet fra siden til www.toll.no: Der kan du også lese om jobben, lønn og hvordan du går fram for å bli toller. 

Hvis du ønsker å jobbe som toller, kan du søke en tollaspirantstilling. Tollaspirantene må gjennomføre Tollvesenets grunnutdanning med lønn under opplæring. Som toller vil du få en variert og spennende arbeidshverdag.

Hva gjør en toller?

Mange tollere har sin arbeidsdag i grensekontrollen. Her kontrollerer tollerne personer, varer, kjøretøy og båter på utkikk etter ulovlige varer. Det kan være alt fra dyr og smittefarlig mat, til narkotika, våpen og valuta. Smuglerne har stadig nye framgangsmåter, og tollerne må hele tiden utvikle sine metoder.

Tollere arbeider også på kontor og jobber med saksbehandling eller ekspedisjon. De ser til at varer blir riktig deklarert og fortollet. De kan også drive med opplæringsoppgaver til næringslivet og privatpersoner, eller få administrative oppgaver.

Som toller kan du også få arbeide med etterretning og analyse, slik at kontrollene blir målrettede. Tollere kan være med på aksjoner sammen politiet, vegvesenet, mattilsynet, skatteetaten og kystvakta.

Noen få tollere blir etter hvert hundeførere. Disse har hundene boende hjemme hos seg, og bruker dem i kontrollarbeid hver dag. Narkotika- og valutahundene bidrar hvert år til betydelige beslag.

Som toller i grensekontrollen må du regne med turnusarbeid.

Søk stilling som tollaspirant

Tollregionene lyser ut tollaspirantstillinger som regel to ganger i året, i januar og i månedsskiftet mai/juni. Det er om lag 25 stillinger ved hvert opptak. Stillingene er fordelt over hele landet. Du søker om å bli tollaspirant i en bestemt tollregion, og du vil senere være ansatt i denne tollregionen.

Tollvesenet tar ikke imot åpne søknader, så følg med når stillingene blir utlyst. Når stillingene er utlyst vil du finne dem under «stilling ledig» i toppmenyen. Her vil du også finne elektronisk søknadsskjema. Alle som søker får svar på om de får stillingen eller ikke.

Tollerutdanningen

Tollerutdanningen er en etatsopplæring som har lange og gode tradisjoner og er en av de få gjenværende etatsopplæringene i landet. Opplæringen du får her er både praktisk og teoretisk og gir deg de grunnleggende kunnskapene du trenger for å jobbe som toller. Hoveddelen av den teoretiske opplæringen vil foregå i Oslo, men mesteparten av tiden får du opplæring og praksis i den tollregionen hvor du er ansatt. Det vil si at du raskt får prøvd deg ute i felten.

Opplæringen er på til sammen 26 måneder. Etter dette har du 22 måneders plikttjeneste.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.