Hvordan skrive åpen søknad

Oppsett for åpen søknad (bildelenke)
Sending
Brukervurdering
3.19 (57 votes)

Åpen søknad

Forespørsel om arbeid, åpen søknad eller presentasjonsbrev. Kjært barn har mange navn. En åpen søknad er en henvendelse i skriftlig form som du sender til bedrifter der du kan tenke deg å jobbe. Knapt 30 prosent av alle stillinger som til enhver tid er ledige blir annonsert. Nær 7 av 10 ledige stillinger blir besatt fordi noen var så lure å sende en åpen søknad eller tok kontakt med bedriftene via nettverket sitt. Derfor er det alltid smart å levere en åpen søknad hos bedrifter som er aktuelle for deg – selv om de ikke har utlyst ledige stillinger. Det koster både tid, penger, ressurser og planlegging å formelt utlyse en stilling.

Undersøk bedriften nøye før du sender søknad

Gjør smarte søk på nettet. Det finnes en rekke bransjesider som kan gi mye informasjon: proff.no, LinkedIn, Facebook, Twitter, nho.no, startsiden.no og andre bransjespesifikke sider.
Følg med i relevante bransjeblader, fagtidsskrifter, aviser og aktuell litteratur.
Snakk med venner, medstudenter, veiledere eller andre som kjenner eller har kontakter i den aktuelle bransjen.
Medlemskap i en fagforening kan gi viktig informasjon i form av medlemsblad, konferanser, kurs og lignende. Å delta på arrangementer som samler andre som jobber innen en bransje, kan blant annet være med på å utvide ditt faglige nettverk.

Gå gjennom virksomhetens nettsider og sjekk om de bruker sosiale medier. Skaff deg oversikt over organisasjonen, arbeids- og satsningsområder og hva de er opptatt av for tiden.
Søk på nettet for å finne omtale av virksomheten i media. Google har for eksempel et eget felt for nyhetssøk som du kan benytte.
Les virksomhetens egne dokumenter. Hvis de ikke ligger på nettsidene, kan du ringe sentralbordet og be om å få tilsendt publikasjoner som årsrapport, handlingsplan/tiltaksplan, strategisk plan/langtidsplan og internavis – dette finnes som oftest i større virksomheter.
Bruk nettverket ditt for å skaffe utfyllende informasjon. Hvis du kjenner noen som jobber i virksomheten eller en beslektet virksomhet,
kan en telefon være gull verdt.

Lag en god presentasjon av deg og kompetansen din

En åpen søknad formes som en presentasjon av deg og din kompetanse, eller du kan forme den som et brev der du tilbyr din arbeidskraft. Hvis du har spesielle yrker eller fagretninger i tankene når du skriver til bedriften bør du ha med dette i overskriften. Da blir det lettere for en potensiell arbeidsgiver å vurdere om du er en medarbeider som har kompetanse de har behov for. Overskriften kan da for eksempel være: «Forespørsel om arbeid som … «, eller «Trenger dere en god snekker?», eller «Åpen søknad: kontor og administrasjon».

Skriftlig søknad

Oppsett for åpen søknad
Oppsett for åpen søknad (PDF)

Sett opp søknaden som et formelt brev. Lenke: Se eksempel på standard brevoppsett.

Du bør ha med noen eller alle disse punktene i søknaden:
– Oppgi grunnen for at du søker jobb og hva slags oppgaver du er interessert i.
– Fortell kort om deg selv, og beskriv dine personlige egenskaper.
– En beskrivelse av kompetanse og erfaring som har betydning for den type jobb ønsker deg.
– Bruk eksempler for å fortelle om kompetansen din.
– Avslutt med kontaktinformasjon og eventuelt når du er å treffe.

NAV.no – et eksempel på utforming/innhold i åpen søknad. 

Tips til åpen søknad (dinside.no)

Elektronisk CV, blogg og video

Hvis du er kreativ og oppfinnsom kan du gjerne bruke andre metoder også. Det er for eksempel stadig flere som har en elektronisk CV i form av en blogg eller en CV som er lagret tilgjengelig på nettet. Noen lager video-presentasjon og sender lenken til potensielle arbeidsgivere. Lenke: Eksempel på video-presentasjon.

LinkedIn – både CV og søknad

LinkedIn er et sosialt nettverk som ble lansert i 2003. Nettverket har 350 millioner registrerte brukere fra over 200 land og territorier. Nettverket brukes til å samle profesjonelle kontakter og forretningsforbindelser, til utlysing av ledige stillinger og benyttes av brukere til å finne jobber. Profesjonelle rekrutterere representerer en større del av de betalende kundene, mens hoveddelen av brukerne er ikke-betalende. I Norge er det 1,1 millioner medlemmer. På LinkedIn lager du deg en profilside som kan inneholde alt fra arbeidserfaring og utdanning, til liste over ferdigheter og prosjekter du har vært med på.

LinkedIn lar brukere opprette profiler bestående av omtrentlig den informasjonen det er vanlig å inkludere i en CV, slik som utdannelse, jobberfaring, nåværende jobb og organisasjonsmedlemskap, samt bilde og status. Brukerne kan invitere hverandre til å bli kontakter og må da oppgi hvor de kjenner hverandre fra. På bakgrunn av dette dannes nettverk hvor en bruker er i nettverket til kontakter tre ledd unna. Altså bruker → brukerens venner → brukerens venners venner → brukerens venners venners venner. Innenfor nettverket kan man be om introduksjoner, for dem utenfor nettverket ditt kan du kjøpe introduksjon. Når du oppretter en bruker linkes du til organisasjoner du oppgir i CV-en din, disse organisasjonene har også profiler som kan redigeres og utforskes. Linkedin har også funksjonalitet for jobbutlysning og spørsmål og svar, i tillegg kan brukere anbefale hverandre.

  • Det er rapportert at LinkedIn benyttes av firmaer som rekrutteringskanal. 
  • Linkedin tilbyr brukerne mulighet for å oppgradere kontoen for ytterligere funksjonalitet, de tre oppgraderte kontotypene er Business, Business Plus og Pro.
  • LinkedIn følger EU-regler rundt sikkerhet og personvern. Tjenesten blir ofte sett på som det profesjonelle svaret på Facebook.

Tips til hvordan du lager deg en god LinkedIn-profil

Unngå disse tabbene i din LinkedIn-profil

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.