Hvor finner du ledige stillinger?

Grafisk illustrasjon Bedriftsundersøkelsen 2017 (NAV)
Sending
Brukervurdering
0 (0 votes)

Mange stillinger utlyses ikke offentlig

Tall fra NAV viser at 42 prosent av bedriftene ikke brukte en offentlig kanal da de sist ansatte en ny medarbeider. Ifølge NAVs bedriftsundersøkelse for 2017 benytter 58 prosent av bedriftene offentlige kanaler når de lyser ut ledige stillinger. Offentlige kanaler innebærer aviser, stillingsbaser på nett, sosiale medier eller egen nettside.

– Det er interessant å vite mer om hvor mange stillinger som lyses ut offentlig fordi det gir et bilde av hvor oversiktlig arbeidsmarkedet er, og hvor viktig det er å ha et godt nettverk for å komme i arbeid, sier kunnskapsdirektør i NAV, Yngvar Åsholt.

Mange bruker interne kanaler

42 prosent av bedriftene lyste ikke ut stillingen offentlig ved siste ansettelse.
Disse stillingene blir da besatt gjennom intern rekruttering, eget nettverk og at personen som ble rekruttert selv tar kontakt, eller bruk av bemanningsbyråer og CV-databaser på internett.

Det er en klar sammenheng mellom størrelse på bedriften og offentlig utlysning. Blant bedrifter med 50 ansatte eller mer svarer 82 prosent at de brukte en offentlig rekrutteringskanal ved siste ansettelse, mens blant bedrifter med mindre enn 10 ansatte var tallet 37 prosent.

Offentlig versus privat

Bedrifter innenfor offentlig forvaltning lyser oftest ut stillinger offentlig. Her er tallet 92 prosent. Deretter følger bedrifter innen helse- og sosialtjenester og undervisning. I andre enden av skalaen finner vi bedrifter innen jordbruk, skogbruk og fiske.

– I offentlig sektor er det lovpålagt å lyse ut stillinger, med mindre spesielle forhold tilsier noe annet. Det samme er ikke tilfelle i privat sektor, sier Åsholt.

Stabil utvikling

Hvor stor andel av stillingene som lyses ut i offentlige kanaler kan variere med konjunkturene og over tid. Til tross for svingningene i arbeidsmarkedet de siste årene, hvor ledigheten har økt, ser vi imidlertid ingen store endringer i hvilke kanaler stillinger blir utlyst i denne undersøkelsen.

Les hele analysen Hvilke rekrutteringskanaler bruker bedriftene?

Kilde: NAV.no (

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »