Tren på jobbintervjuet

Sending
Brukervurdering
0 (0 votes)

Tren på jobbintervjuet sammen med venner, familie eller mens du er på Jobbklubb/kurs. Det handler ikke om skuespill, rollespill eller at du skal oppføre deg annerledes enn du pleier. Intervjutrening er å trene på å opptre innenfor det som er din normale adferd, der du retter oppmerksom mot intervjuerne og innholdet i spørsmålene. Du kan trene på å være bevisst ditt eget kroppsspråk, slik at du får sagt det du ønsker og har en god dialog med intervjueren.

Video-trening er gull!

Film deg selv mens du får noen til å intervjue deg. Ofte er vi ganske uoppmerksomme på vårt eget kroppsspråk. Det er ofte nyttig å filme for å se hvordan vi bruker kroppen ubevisst for å uttrykke følelser. Hvis vi er nervøse viser vi det gjerne ved å være urolige, flytte rundt på bena, krøke oss sammen eller smile/le for mye.

Du kan sette igang en naturlig, fysisk prosess som roer deg ned ved å gjøre noen enkle ting. Rett ryggen og len deg tilbake i stolen, plasser bena litt fra hverandre, legg f.eks. hendene på lårene eller hold i en notisblokk/mappe. Kjenn etter at du puster «med magen». Når du sitter slik får du til å puste litt dypere, dermed blir kroppen roligere. Hjernen får mer oksygen og du kan tenke klarere. De som ser på deg vil se en rolig, (ganske) avslappet og oppmerksom person.

Se episoden «Jobbintervjuet» i serien om Kroppsspråk på NRK.no

Tren på vanlige intervjuspørsmål!

Mange intervjuspørsmål er gjengangere og det kan derfor være smart å trene på hvordan du vil svare på disse. Tren på hvordan du formulerer deg, hvilke ord du kan bruke for å beskrive dine egenskaper og hva du få fram om kompetansen din. Alt vi øver på blir vi (stort sett!) flinkere til. Husk at du er «eksperten» her, du kjenner deg selv og din kompetanse, og det er du som sitter på svarene. Overlat gjerne til intervjuerne å styre samtalen, men bidra med innspill hvis/når det er naturlig for deg.

Typiske intervjuspørsmål (nederst på siden).

Se også: Forberedelser til intervju