Brukervurdering
( votes)Hvorfor fikk du ikke jobben? Enten du kun har sendt søknad og fått avslag, eller om du har vært på intervju og deretter blitt «vraket», lurer du sikkert på hvorfor du ikke fikk jobben. Her er et utdrag fra en artikkel av Lars Jakob Arnøy (Hodejeger, partner og leder i Headvisor Midt/Nord):
– Beklager. Du fikk ikke jobben.
Fem ord det tar bare noen sekunder å si, men som er nok til å knuse drømmene dine om ny jobb. Hva kan du gjøre for å bli den utvalgte neste gang du søker?
Du sender en søknad, og sørger for å holde deg ekstra nært telefonen din, sånn i tilfelle du blir oppringt og bedt om å komme på intervju. Du begynner kanskje å se for deg hvordan du kunne passet inn i selskapet. Er innom nettsidene deres daglig. Ser hvem andre som jobber der. Bygger opp forventningene. Og så kommer det. Avslaget. Kanskje uten at du har vært på intervju, kanskje etter et innledende intervju. Kanskje har du vært med i hele prosessen; et innledende intervju, personlighetstester, flere intervjuer. Kanskje har du brukt flere dager på å forberede en oppgave som du har lagt frem for arbeidsgiveren, eller for hodejegeren.
– Beklager. Du fikk ikke jobben.
Mer skal det ikke til for å knuse drømmene om en ny arbeidshverdag. Ofte går det på selvtilliten løs også.
Men har du tenkt på hvorfor du ikke fikk jobben?
Jeg har vært med i utallige rekrutteringsprosesser i Trøndelag og har gitt avslag til både overkvalifiserte og underkvalifiserte, og til og med til noen vi mente var best egnet for jobben.
De verste telefonsamtalene jeg tar, er de hvor vi må gi søkerne beskjed om at vi har valgt å ansette noen andre. Jeg har selv opplevd å være med gjennom en hel ansettelsesprosess med hele fire intervju før arbeidsgiveren valgte å ansette den tryggeste og best kvalifiserte kandidaten. Jeg vet selv hvordan det er å få stadig høyere forhåpninger til at akkurat jeg skal gå av med seieren. Derfor håper jeg du tror meg når jeg sier at det å bli kalt inn på intervju, er en seier i seg selv.
Selv om du ikke fikk jobben du søkte på, bør du se på prosessen som trening – og med trening blir man bedre. Kanskje det ikke var «riktig» rolle denne gangen. Å få en jobb du ikke trives i er verre enn å få et avslag. Vær fornøyd med at du har fått vist deg frem, at du har fått vist kvalitetene dine. Var du med i finalerunden, sto trolig valget mellom deg og en eller to til. Det er du i din fulle rett til å slå deg på brystet for.
Så hvorfor fikk du ikke jobben?
Det enkleste svaret på dette er selvfølgelig fordi du ikke var riktig person for jobben. Kanskje var du det på papiret. Kanskje kunne du krysse av for alle kravene som ble stilt i stillingsannonsen. Men kanskje endret arbeidsgiveren syn på hva de ønsket hos en nyansatt underveis i ansettelsesprosessen. Ting kan ha skjedd underveis i prosessen som gjør at de tenker litt annerledes i prosessen. Kanskje fikk intervjuene dem til å tenke nytt omkring personlige egenskaper, kompetanse, alder, kjønn og kulturell bakgrunn hos den nyansatte.
Kanskje var du overkvalifisert for stillingen – eller kanskje var du det motsatte. Ville jobben gjort at du tok et steg opp i karrieren din, eller det motsatte?
…
Ikke søk på alle stillinger bare for å søke. Hvilket signal gir det omverden om din egen dømmekraft? Jeg anbefaler deg å bruke tid og krefter på å søke på stillinger hvor du kan vise til relevant kompetanse, egenskaper og motivasjon. Det er et håpløst prosjekt å søke på jobber du egentlig vet at ikke er innenfor din rekkevidde. Og når du ikke matcher utlysningsteksten, blir ikke søknaden din god nok heller. Pass deg for å sende en standard søknad du etter beste evne har tilpasset ved å bytte ut noen setninger. Det holder ikke. Det er stor forskjell på en søknad som er kortfattet, lettlest og konkret hvor du får frem hvorfor du søker på akkurat denne jobben og en søknad hvor du bare har endret navn på den potensielle arbeidsgiveren din.
…
Uansett om du kom til intervju eller ikke – prøv å lær noe av det du har vært med på. Be om en ærlig tilbakemelding på hvorfor du ikke fikk jobben. Det fortjener du. …. »
Resten av denne artikkelen finner du på KarriereStart.no sin gjesteblogg.
Se også under kategorien Søknad og Åpen søknad for flere tips.