LinkedIn for jobbsøkere

LinkedIn logo
Sending
Brukervurdering
5 (1 vote)

LinkedIn for jobbsøkere = elektronisk CV

Har du en LinkedIn-profil så har du en interaktiv, søkbar og elektronisk CV. Det noen jobbsøkere kanskje ikke vet er at det neste steget for bekjentskap skjer via sosiale medier. Enten før eller etter jobbintervjuet. Potensielle jobbkandidater «forfølges» av arbeidsgiverne på nettet. – Det skader deg veldig mye mer å være usynlig på sosiale medier, sier en rekrutterer. Jobbsøkere med aktive og åpne nettprofiler stiller sterkere.

I 2014 hadde 1 av 3 bedrifter utført bakgrunnssjekk på jobbsøkere via sosiale medier. Når bedriften foretar et nettsøk av kandidatene finner de profilene på Facebook, Twitter, LinkedIn, … eller andre sosiale medier. De kanalene jobbsøkeren er mest aktiv på kommer gjerne øverst i et slikt søk, men nesten uten unntak vil LinkedIn-profilen stå som et av de første treffene i søkeresultatet.

Hva er LinkedIn?

LinkedIn er et sosialt nettverk som ble lansert i mai 2003. Nettverket brukes til å samle profesjonelle kontakter og forretningsforbindelser. Det kan brukes for å finne jobber, ansette og for å bli oppdaget/sett. Profesjonelle rekrutterere utgjør en større del av de betalende kundene, mens de fleste av brukerne er ikke-betalende. Cirka 30 prosent av nordmenn har en LinkedIn-profil, og 65 prosent av de med profil bruker LinkedIn månedlig eller sjeldnere. Bare 8 prosent er innom daglig.

LinkedIn er ditt første møte med arbeidsgiveren din

Deloitte Norge: «87 prosent av norske virksomheter bruker LinkedIn til rekruttering, og kanalens norske univers består av 200 – 250 000 potensielle beslutningstakere. Da er det greit at potensielle arbeidsgivere får se deg i noe annet enn pysjen. Men hvorfor bør man egentlig «brande» seg på LinkedIn? Og hva er best practice? LinkedIn kan være din salgsannonse mot næringslivet, derfor har vi samlet noen råd og tips, både for deg som er helt ny i kanalen, og de som har erfaring med å bruke nettverket.» Les hele artikkelen.

Rekrutteringsbyråer bruker LinkedIn

Veldig mange rekrutteringsbyråene bruker Linkedin for å finne og vurdere mulige kandidater til ulike stillinger. Nettverksbygging via LinkedIn kan også gjøre byråene oppmerksomme på kandidater som de ellers ikke ville funnet. LinkedIn er på mange måter den nye CV-en. Er du aktiv jobbsøker trenger du en LinkedIn-profil for å være synlig og lett å få kontakt med.

Bedriftene legger ofte ut stillinger på LinkedIn først, og som jobbsøker kan du faktisk søke direkte fra LinkedIn ved hjelp av den CV-en du allerede har der. For arbeidsgiver er dette en stor fordel: De kan bruke profilen din for å se på dine relasjoner, erfaringer og tilbakemeldinger fra andre.

Interaktiv CV på LinkedIn

Før var det mer vanlig å lage seg en LinkedIn-profil der man presenterte sin kompetanse, og så lot dette stå der som en slags statisk informasjonside. I dag bør man bruke flere av mulighetene i LinkedIn for å være synlig for rekrutterere og potensielle arbeidsgivere. Ved å være en aktiv deltaker og dele nyttig innhold blir du mer synlig for de du ønsker å nå.

Det mange deler på LinkedIn er artikler de har skrevet selv eller artikler de har lest og vil anbefale. Det kan være video, bilde eller tekst i innleggene. Du kan skrive om en opplevelse, en erfaring, et spesielt møte, en uvanlig hendelse, fagrelatert stoff, … eller noe annet som du mener kan ha nytteverdi for andre. Poenget er å skape verdier og å dele kunnskap eller erfaring, diskutere og informere.

De færreste bedrifter bruker for eksempel LinkedIn kun for å annonsere produktene sine; LinkedIn er ingen kjøpskanal. Men det er absolutt en plattform der de kan møte kunder, få nye samarbeidspartnere og – ikke minst – finne potensielle ansatte.

Følg interessante bedrifter

Som jobbsøker bør du følge bedrifter som du synes er interessante(Klikk «følg» inne på bedriftenssiden). Følg bedrifter som du håper skal legge merke til deg og ta en titt på din LinkedIn-profil/CV. Følg så mange bedrifter som mulig for å øke sjansen for at du får beskjed først når de har ledige stillinger.

Forbindelser på LinkedIn

LinkedIn er ikke Facebook. Det er heller ikke slik at du kun legger til en person som en forbindelse når du kjenner vedkommende. På Facebook er det jo gjerne sånn at vi blir «venn» med mennesker vi allerede kjenner, eller har kjennskap til, noen vi har møtt eller på andre måter noen vi alt har en relasjon til.

På LinkedIn kan du også be om å få bli en forbindelse med mennesker du ønsker å komme i kontakt med. Du kan i tillegg be om å få en del av nettverket til de som arbeider i bedrifter du allerede følger. En annen måte å få litt oppmerksomhet på er å ta en kikk på profilen/CV-en til andre på LinkedIn. Da kan de nemlig se at du har sett på deres profil, og – nysgjerrige som vi mennesker er – de titter da ofte på din profil også. Mange ganger er dette den første kontakten før en av partene sender en invitasjon til å bli forbindelse.

Hvis du får forespørsel fra ukjente som ønsker å være en forbindelse bør du først sjekke hvem de er. På LinkedIn, som på alle andre sosiale plattformer, fins det useriøse profiler. Sjekk hvem de er, hvor de jobber og om dere har felles forbindelser fra før. Dersom du selv ønsker en ukjent person som en forbindelse bør du sende en melding sammen med invitasjonen. Fortell hvordan du fant dem og hvorfor du ønsker at dere skal ha kontakt eller følge hverandre.

*************************************

Tips for en god LinkedIn-profil:

*************************************